📦Τώρα μπορείτε να παραγγείλετε σε ένα σημείο πακέτων BOX NOW! | Δωρεάν αποστολή άνω των 49 EUR 🇬🇷 55 EUR 🇨🇾 🆓🚚

Σύσταση από νηπιαγωγό

Σε αυτή την ανάρτηση μπορείτε να διαβάσετε τη γνώμη της Μαρία Θανάση, νηπιαγωγού, συγγραφέα αγωγού σχετικά με τη σημασία των προσωποποιημένων ιστοριών και των «Tiny Tales».

«Άνια! Αυτή είμαι εγώ στο βιβλίο!»

Σχεδόν όλοι μας έχουμε βιώσει, ακόμη και ως ενήλικες, αυτό το ιδιαίτερο συναίσθημα της δυνατότητας να ταυτιστούμε τόσο πολύ με μια ιστορία, σαν να ήμασταν εμείς οι πρωταγωνιστές. Ίσως επειδή οι χαρακτήρες είναι παρόμοιοι με εμάς σε ηλικία, συναισθήματα ή συνθήκες ζωής, ή επειδή μια ταινία, για παράδειγμα, διερευνά ακριβώς τις ίδιες προκλήσεις με τις οποίες εμείς παλεύουμε. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η προσοχή μας είναι μεγαλύτερη και βυθιζόμαστε εντελώς στην ιστορία, μας «ρουφάει» και τη βιώνουμε με έναν τρόπο εντελώς αληθινό.

Αυτό ακριβώς προσφέρουν τα προσωποποιημένα παραμύθια «Tiny Tales» στα παιδιά μας, όπου τα ίδια είναι οι πρωταγωνιστές!

Η παράδοση της αφήγησης είναι μέρος της ανθρώπινης ιστορίας - μια αρχαία, ενστικτώδης δραστηριότητα, δεδομένου του ότι οι πρόγονοί μας κάθονταν γύρω από τη φωτιά και άκουγαν τον παραμυθά. Οι ιστορίες παίζουν αναντικατάστατο ρόλο στην κατανόηση του κόσμου γύρω μας και του εαυτού μας. Οι ιστορίες στις οποίες τα παιδιά βλέπουν τον εαυτό τους ως πρωταγωνιστή και κέντρο της πλοκής έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Μεταξύ άλλων, αναπτύσσουν τη συγκέντρωσή τους, τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους με το να φαντάζονται τον εαυτό τους σε διάφορες καταστάσεις. Επιπλέον, όταν διαβάζει ένα παραμύθι, το παιδί και ο ενήλικας που αφηγείται το παραμύθι δημιουργούν έναν στενό δεσμό: κοιτάζουν τις εικόνες, γυρίζουν τις σελίδες μαζί, αγκαλιάζονται ενώ το παιδί ακούει την ιστορία. Αυτό επιτρέπει στο παιδί να βιώσει βασικά συναισθήματα όπως η οικειότητα, η προσκόλληση και η ασφάλεια, ενώ παράλληλα ανακαλύπτει ότι, όπως και στην ιστορία, είναι το ίδιο ο πρωταγωνιστής της δικής του ζωής. Και οι ενήλικες γύρω τους, όπως και στις ιστορίες, εμφανίζονται σε υποστηρικτικό, βοηθητικό ρόλο: τα βοηθούν, παίζουν μαζί τους, υποστηρίζουν τις φιλοδοξίες τους, ενώ παράλληλα παρακολουθούν την ανάπτυξή τους.

Εκτός από την ανάπτυξη της καλαισθησίας του παιδιού σας μέσα από προσεκτικά σχεδιασμένες εικονογραφήσεις και τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου και της λεκτικής του έκφρασης μέσα από το κείμενο, ένα βιβλίο σαν αυτό θα του προσφέρει επίσης μια ανάμνηση που θα κρατήσει μια ζωή. Όχι μόνο επειδή θα είναι τα ίδια μέσα στις σελίδες του βιβλίου, αλλά και επειδή θα αναπολούν με ευχαρίστηση ως ενήλικες την αίσθηση της ανάγνωσης αυτής της ιστορίας για αυτά από κοινού.

Μαρία Θανάση

Νηπιαγωγός, διευθυντής