📦Τώρα μπορείτε να παραγγείλετε σε ένα σημείο πακέτων BOX NOW! | Δωρεάν αποστολή άνω των 49 EUR 🇬🇷 55 EUR 🇨🇾 🆓🚚
blog

Γιατί ορισμένες ημερομηνίες είναι τόσο σημαντικές για εμάς;

March 27, 2024

Όλοι μας έχουμε ημερομηνίες που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την καρδιά μας και τις οποίες γιορτάζουμε κάθε χρόνο. Ο περιοδικός εορτασμός των γενεθλίων, των ονομαστικών εορτών, των επετείων και άλλων μικρών και μεγάλων γεγονότων της ζωής αποτελεί εδώ και αρκετό καιρό ένα απολύτως φυσιολογικό κομμάτι της ζωής μας. Επιπλέον, ο εορτασμός των «μεγάλων» αυτών ημερών είναι ένα από τα λίγα πράγματα που σχεδόν όλοι στον κόσμο θεωρούν σημαντικά, αλλά σπάνια σκεφτόμαστε γιατί αυτές οι ημερομηνίες και οι τελετουργίες που οργανώνονται γύρω από αυτές είναι στην πραγματικότητα τόσο σημαντικές για εμάς.

Φυσικά, είναι σαφές ότι σε όλους αρέσει να γιορτάζουν, αλλά γιατί αυτές οι ημερομηνίες έχουν γίνει τόσο σημαντικός παράγοντας στη ζωή μας που μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε καυγά ή προσβολή αν ένα αγαπημένο πρόσωπο τις ξεχάσει; Εξάλλου, αν το σκεφτείτε και το δείτε αντικειμενικά, η «σημαντική ημέρα» είναι στην πραγματικότητα απλώς η ίδια μέρα με το χθες ή το αύριο. Υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί να φαίνεται ακόμη και παιδαριώδες να γιορτάζουμε κάθε χρόνο το πέρασμα ενός ακόμη χρόνου στη ζωή μας ή στη σχέση μας. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν υπάρχει τίποτα παράξενο στο να είμαστε τόσο προσκολλημένοι σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και γεγονότα, γιατί απλούστατα υπάρχουν πολύ περισσότερα από το απλό πέρασμα των χρόνων. Εκτός από τη χαρά του εορτασμού, τα γεγονότα αυτά έχουν ένα σημαντικό βαθύτερο νόημα και αξία για εμάς.

1️⃣ Η εμπειρία του να ανήκεις

Τα γενέθλια, οι σημαντικές ημέρες και οι γιορτές που διοργανώνονται γύρω από αυτές υπάρχουν στην καθημερινή μας ζωή εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι εκδηλώσεις αυτές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη διατήρηση της αίσθησης της κοινότητας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, περνάμε σχεδόν «υποχρεωτικά» τον χρόνο μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Και αυτό έχει ιδιαίτερα καλή επίδραση στην κοινωνική και οικογενειακή μας ζωή, αφού αν δεν υπήρχαν τα γενέθλια και οι επετείους, πιθανότατα θα μαζευόμασταν και θα περνούσαμε χρόνο μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα πολύ πιο σπάνια.

2️⃣ Παρέχουν ένα πλαίσιο για τη ζωή μας

Σημαντικές ημερομηνίες και επετείους πλαισιώνουν φυσικά τη ζωή μας και κάνουν τον συχνά πολύ απρόβλεπτο κόσμο μας πιο διαφανή. Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στη ζωή μας, μπορούμε πάντα να περιμένουμε (και να περιμένουμε) ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε τα Χριστούγεννα, τα γενέθλιά μας ή την επέτειο του γάμου μας παρέα με τους ανθρώπους που είναι σημαντικοί για εμάς , να ανανεωθούμε και να χαλαρώσουμε λίγο. Επίσης, σε τέτοιες περιόδους οι περισσότεροι από εμάς κοιτάμε πίσω στα χρόνια που έχουμε αφήσει πίσω μας, συγκρίνουμε την τωρινή μας ζωή με εκείνη πριν από 1, 2 ή 3 χρόνια και έτσι μπορούμε πιο εύκολα να αναλογιστούμε τη ζωή μας, να πάρουμε μαθήματα από τα προηγούμενα χρόνια και να θέσουμε νέους στόχους.

3️⃣ Μπορούμε να ανανεωθούμε συναισθηματικά

Είμαστε θεμελιωδώς κοινωνικά πλάσματα, γι' αυτό και ενστικτωδώς επιζητούμε την παρέα και την αγάπη του άλλου. Και οι τελετουργίες που συνδέονται με σημαντικές ημέρες τρέφουν και ενισχύουν τις σχέσεις μας. Μας βοηθούν να μη νιώθουμε μοναξιά και μας ανανεώνουν συναισθηματικά. Σκεφτείτε μόνο πόσα μπορεί να σημαίνει ένα απλό μπουκέτο λουλούδια από τον/τη σύντροφό σας στην επέτειό σας ή ένα τηλεφώνημα από τη γιαγιά σας στα γενέθλιά σας!

4️⃣ Μας εμπλουτίζουν με νέες εμπειρίες και αναμνήσεις

Με την ευκαιρία σημαντικών ημερομηνιών, οι περισσότεροι από εμάς οργανώνουμε κάποιου είδους γιορτή με μια μικρή ή μεγάλη ομάδα. Δεν είναι ασυνήθιστο οι εκδηλώσεις αυτές να συγκαταλέγονται στις πιο όμορφες αναμνήσεις και εμπειρίες της ζωής μας. Αυτό δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη, αφού μια μέρα που είναι μόνο δική σας και δεν έχει να κάνει με τίποτα άλλο παρά με την άνευ όρων αγάπη και τη γιορτή θα μπορούσε εύκολα να γίνει η αγαπημένη του καθενός. Τέτοια γεγονότα συμβάλλουν σχεδόν πάντα θετικά στη ζωή μας, οπότε δεν είναι περίεργο που είμαστε τόσο προσκολλημένοι σε αυτά.

5️⃣ Η εμπειρία της άνευ όρων αγάπης

Στην ενήλικη ζωή μας και στον κόσμο μας, πολύ σπάνια βιώνουμε την άνευ όρων αγάπη ή εκτίμηση. Στην καθημερινή μας ζωή η αναγνώριση ή ο σεβασμός από τους άλλους συνδέεται σχεδόν πάντα με κάποιου είδους απόδοση. Απλά σκεφτείτε το, ποιοι ήταν οι λόγοι που λάβατε προσοχή ή έπαινο τα τελευταία χρόνια! Για παράδειγμα, επειδή τα πήγατε καλά στο πανεπιστήμιο, ή επειδή μαγειρέψατε ένα νόστιμο γεύμα, ή επειδή πετύχατε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στη δουλειά σας... στον ταχέως ρυθμιζόμενο κόσμο μας σπάνια λαμβάνετε λίγα λεπτά προσοχής ή αγάπης "έτσι απλά". Σε τέτοιες σημαντικές ημέρες, ωστόσο, το ενδιαφέρον δεν επικεντρώνεται στο τι έχουμε βάλει στο τραπέζι μέχρι τώρα, αλλά απλά σε Εμάς - όχι στις αρετές και τις πράξεις μας, αλλά στον εαυτό μας και στις προσωπικές μας αξίες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορούμε επιτέλους να βιώσουμε την ειλικρινή, άνευ όρων προσοχή και αγάπη. Και τις περισσότερες φορές το χρειαζόμαστε αυτό πολύ περισσότερο απ' όσο το συνειδητοποιούμε κατά τη διάρκεια της καθημερινής βιασύνης! Τέτοιες εμπειρίες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην οικοδόμηση και ενίσχυση μιας θετικής αυτοεικόνας, μιας υγιούς αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης.

Εκτός από τον αναφερόμενο λόγο, φυσικά μπορεί να υπάρχουν αμέτρητοι ατομικοί λόγοι για τους οποίους μια συγκεκριμένη ημερομηνία είναι σημαντική για εσάς. Ωστόσο, το θέμα παραμένει το ίδιο: ο εορτασμός αξιοσημείωτων γεγονότων και σημαντικών ημερομηνιών δεν είναι απλώς μια περιττή μόδα ή κουταμάρα. Οι γιορτές αυτές πραγματικά δίνουν πολλά σε εμάς και τους αγαπημένους μας, χτίζουν και καλλιεργούν τις σχέσεις μας, γλυκαίνουν τη συχνά περίπλοκη καθημερινότητά μας και παίζουν σημαντικό ρόλο ακόμα και στο πώς βλέπουμε τον εαυτό μας!

Τώρα ξέρετε γιατί οι επετείους και τα γενέθλια είναι τόσο σημαντικά για εμάς, αλλά αυτό δεν κάνει αυτόματα ευκολότερο να τα θυμόμαστε μέσα στη βιασύνη της καθημερινότητας. Αφήστε μας να σας βοηθήσουμε! Χρησιμοποιήστε τη νέα και εντελώς δωρεάν υπηρεσία μας, Love Date και μην ξεχάσετε ποτέ ξανά μια σημαντική ημερομηνία!

Συνεχίστε στο Love Date!