📦Τώρα μπορείτε να παραγγείλετε σε ένα σημείο πακέτων BOX NOW! | Δωρεάν αποστολή άνω των 49 EUR 🇬🇷 55 EUR 🇨🇾 🆓🚚
blog

5 συμβουλές για το πώς να κάνετε το παιδί σας να διαβάσει

May 15, 2024

Στον σημερινό γρήγορο, ψηφιακό κόσμο, το να κάνουμε τα παιδιά μας να διαβάζουν ιστορίες είναι μια πρόκληση. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι οθόνες της τηλεόρασης και των tablets προσφέρουν μια δελεαστική και εύκολη εναλλακτική λύση, αλλά η ανάγνωση εξακολουθεί να είναι αποδεδειγμένα το καλύτερο εργαλείο για διασκεδαστική μάθηση και ανάπτυξη. Αν έχετε αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, σας έχουμε καλά νέα! Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως γονείς για να κάνετε το παιδί σας να ενδιαφερθεί για τον κόσμο των βιβλίων.

1️⃣ Δώστε το καλό παράδειγμα

Τα παιδιά συχνά αποκτούν συνήθειες και συμπεριφορές μέσω της μίμησης. Επομένως, είναι σημαντικό να σας βλέπουν να απολαμβάνετε το διάβασμα και να σας ξεκουράζει, καθώς αυτό στέλνει το μήνυμα ότι πρόκειται για μια πολύτιμη και συναρπαστική δραστηριότητα... Αφιερώστε χρόνο για να τους διαβάσετε μια ιστορία, αλλά διαβάστε και εσείς συχνά και μοιραστείτε μαζί τους τις αναγνωστικές σας εμπειρίες, και αν έχετε την ευκαιρία, πηγαίνετε μαζί στη βιβλιοθήκη ή στο βιβλιοπωλείο! Αυτές οι κοινές στιγμές θα βοηθήσουν το παιδί σας να συνδυάσει θετικές αναμνήσεις με το διάβασμα, γεγονός που θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός μακροχρόνιου πάθους ως προς αυτό.

2️⃣ Εμπλουτίστε την ώρα του παραμυθιού

Γίνετε δημιουργικοί και μετατρέψτε την ανάγνωση παραμυθιών σε ένα βραδινό μίνι θέατρο. Κάντε τη μύτη σας να θυμίζει ξωτικό ή τη φωνή σας να τσιρίζει σαν ποντίκι όταν το απαιτεί η ιστορία! Συμπεριλάβετε το παιδί σας, κάντε ερωτήσεις ή αφήστε το να μαντέψει τι θα ακολουθήσει. Με βάση τις ζωγραφιές, μπορούν ακόμη και να προσπαθήσουν να διηγηθούν την ιστορία. Αυτού του είδους η ανάγνωση ιστοριών θα βοηθήσει το παιδί σας να συνδεθεί συναισθηματικά με την ιστορία και να εμβαθύνει τον δεσμό μεταξύ σας.

3️⃣ Επιλέξτε το βιβλίο σας με σύνεση!

Επιλέξτε ένα βιβλίο που είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού σας και που είναι γεμάτο όμορφες, πολύχρωμες εικόνες. Τα όμορφα εικονογραφημένα βιβλία είναι εύκολο να τραβήξουν την προσοχή του παιδιού σας. Οι πολύχρωμες εικόνες διεγείρουν οπτικά τον εγκέφαλό τους, βοηθώντας τον να αναπτυχθεί. Τα βοηθούν επίσης να κατανοήσουν το κείμενο και - καθώς συχνά ρωτούν με περιέργεια για το περιεχόμενο των εικόνων - αναπτύσσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες και το λεξιλόγιό τους μέσα από το παιχνίδι. Οι εικονογραφήσεις ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και εμπνέουν τη φαντασία των παιδιών.

Και με ένα παραμυθάκι με δυνατότητα προσαρμογής, μπορείτε να απολαύσετε όλα τα οφέλη που αναφέρθηκαν παραπάνω, καθώς και ένα αντίγραφο του δικού σας παιδιού που εμφανίζεται στις σελίδες του βιβλίου, με το όνομά του. Ο μοναδικός σχεδιασμός των βιβλίων Tiny Tales επιτρέπει στο παιδί σας να γίνει χαρακτήρας της ιστορίας και όχι απλώς ακροατής, ενισχύοντας την εμπειρία της ανάγνωσης. Επιπλέον, οι μοναδικές ιστορίες - που συνδέονται στενά με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα του παιδιού - προσελκύουν καλύτερα την προσοχή του και υποστηρίζουν τη μάθησή του, ενώ παράλληλα το αναπτύσσουν με παιγνιώδη τρόπο.

4️⃣ Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία με σύνεση!

Οι ψηφιακές συσκευές είναι διασκεδαστικές και η υπεύθυνη χρήση τους ενθαρρύνεται ανεπιφύλακτα! Παίξτε με διαδραστικές εφαρμογές, ακουστικά βιβλία ή εκπαιδευτικά βίντεο για να απασχολήσετε το παιδί σας και να κάνετε την ανάγνωση ή τη μάθηση πιο συναρπαστική. Αλλά είναι σημαντικό να περιορίσετε τον χρόνο χρήσης της οθόνης, ειδικά πριν από τον ύπνο. Το μπλε φως από τις οθόνες μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο ύπνου του παιδιού και να μειώσει την ποιότητα του ύπνου, αλλά αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές κακές παρενέργειές τους εάν δεν χρησιμοποιούνται συνειδητά.

5️⃣ Καθιέρωση ρουτίνας

Είναι σημαντικό να μην περνάτε τα βράδια σας βλέποντας τηλεόραση. Διαβάστε ένα παραμύθι μετά το δείπνο ή πριν πάτε για ύπνο - όλα έχουν να κάνουν με την τακτικότητα. Έτσι το διάβασμα θα γίνει μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας και το μικρό σας θα ανυπομονεί να διαβάζει κάθε μέρα. Μια καλά εδραιωμένη ρουτίνα ανάγνωσης θα δώσει στο παιδί σας μια προβλέψιμη και τακτική ρουτίνα για όλη την ημέρα, η οποία θα αυξήσει το αίσθημα ασφάλειας και θα το βοηθήσει να χαλαρώσει καλύτερα πριν τον ύπνο. Αυτή η βραδινή ρουτίνα ανάγνωσης είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να συζητήσετε τα γεγονότα της ημέρας και να ενισχύσετε τους οικογενειακούς σας δεσμούς.

Τα βιβλία δεν είναι απλώς ψυχαγωγία, αλλά ένα πολύτιμο εργαλείο για την ανάπτυξη των παιδιών. Επιπλέον, το τακτικό διάβασμα βελτιώνει τη συγκέντρωση και υποστηρίζει την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων, προετοιμάζοντάς τα για το σχολείο και βοηθώντας τα να γίνουν κάποτε ισορροπημένοι, συνειδητοποιημένοι και ενημερωμένοι ενήλικες. Και οι μοναδικές αυτές ιστορίες εγγυώνται ότι θα κάνουν την ανάγνωση μια ξεχωριστή εμπειρία, οπότε αν δυσκολεύεστε να κάνετε το παιδί σας να διαβάσει, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσετε!

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΣΤΑ «TINY TALES»!